It is the first phase of construction of an old Japanese-style house renovation project in Mima-city, Tokushima.
This 150-year-old house has been unoccupied for three years. This project is a first section of an architectural conversion which is using this house as telework and shared workspace.
Since this house is facing to “Old Udatsu Street”, important preservation district of historic buildings, it arrived to be renovated not exterior but only interior.
When the first construction survey, it was dating us back to mid-1800’s, it had retained its character from the merchant house as having “mise-no-ma”, space of shop. The ground is going up as advancing to the back from the front. Since the concrete floor is going up along the following the ground height, the floor level is sequacious with piling up steps.
Hence, we set design concept as “STEP” and tried to utilize it for leading to various activities. New Tamba-ya begins the concrete floor which is open to this area as a semi-public space. Then its character is mutated to the private part with climbing the steps and passing a meeting area and shared desk.
We decided to keep gypsum-plaster walls, which gets better looking as it gets old and to finish the strong damaged lower part with plaster containing Japanese ink. The frames made of zelkova are reused after the concrete floor had been extended because it gave strong presence to the space. Upon the wooden floor, local Japanese cedar trees are adopted. Considered in harmony with old frames, pillars and doors, dark brown color is applied.
Since this building fronts the representative historical street Wakimachi, Mima-city, it had been keenly interested by neighborhood. They came inside and chatted even during under construction. More, at the end of construction, interested people made book shelf and table by themselves.
In near future, second and third section of construction of the water supply area is planned.
We hope that wish from people who have various background such as neighborhood, tenant companies, settlers and so on are connected as one. Then New Tamba-ya is integrated to this area.

2017  Mima-city, Tokushima
Client:G&C consulting
Creative direction : COTONA Inc. (Teruhiro Kataoka)
Interior design : COTONA Inc. (Teruhiro Kataoka)
Construction:Naito kensetsu
Photo:Teruhiro Kataoka
そこでデザインコンセプトを「 STEP 」と設定、室内に現れるさまざまなレベル差を生かし、多様な行為の誘発を試みることにした。まちに開かれたセミパブリックな場としての土間にはじまり、ミーティングコーナー、シェアデスクへとステップを上がるごとにプライベートな空間へと移行していく。

2017年 徳島県美馬市
クライアント | G&Cコンサルティング株式会社
インテリアデザイン | 株式会社コトナ (片岡照博)
施工 | 有限会社内藤建設
写真 | 片岡照博

Back to Top